Biografie

 

“Vanaf mijn kinderjaren heb ik ontzettend hard gewerkt om mijn talent te ontwikkelen. Mijn eerste vioolles kreeg ik van mijn vader, zelf violist bij het Frysk Orkest. Hij ontdekte mijn talent en lanceerde mij als ‘wonderkind’. Binnen een jaar speelde ik een vioolconcert van Bach. Toen ik acht was, werd Oskar Back mijn leermeester. Mozart en Mendelsohn waren echte wonderkinderen, zij beheersten diverse instrumenten en componeerden ook nog.”

  Emmy had haar eerste grote optredens op haar dertiende, in het Kurhaus in september 1962 in Scheveningen en in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. “Je hoorde de olifanten en andere diergeluiden erdoorheen, heel bijzonder…”
Ze speelde in het Kurhaus het vioolconcert van Tchaikovski met het Utrechts Symfonie Orkest met Paul Hupperts. In dezelfde maand speelde zij dat vioolconcert in Rotterdam met Eduard Flipse en het Rotterdams Filharmonisch orkest voor een publiek van tweeduizend mensen. Haar eerste televisie opname was bij Max van Praag (VARA 1962).

In 1966 haalde Emmy Verhey als jongste deelnemer de finale van het Tsjaikovski Concours in Moskou. Bij terugkomst op Schiphol wachtte haar een overweldigende persontvangst. Emmy Verhey: “Ik was alleen finaliste, maar ik werd ingehaald of ik de Olympische Spelen had gewonnen. Zo’n ontvangst, daar droom je van op je zeventiende: omringd door fotografen een vliegtuigtrap afdalen!”

Daarop volgde de eerste plaatopname van het dubbelconcert van Bach met Christian Bor, het Nederlands Filharmonisch Orkest en Anton Kersjes.

Na terugkomst uit Moskou was Emmy Verhey opeens een ster, met een druk concertschema. Zij deed eindexamen aan het conservatorium en vanwege de grote belangstelling moest het eindexamenconcert plaatsvinden in de grote zaal van het Concertgebouw. Na dit examen begon een druk concertschema. Zo speelde Emmy bijvoorbeeld eerst tot de pauze in de RAI met het Concertgebouworkest onder leiding van Haitink en snelde zij daarna per taxi naar het Concertgebouw om onder leiding van Hans Vonk het vioolconcert van Beethoven te spelen met het Conservatorium Orkest.

 
Moskou
Er volgden vele concerten met diverse orkesten en dirigenten. Vooral aan de concerten met Jean Fournet heeft Emmy Verhey goede herinneringen:

“Al die concerten met Fournet waren trouwens bijzonder…” Emmy Verhey speelde heel graag onder zijn leiding, door heel Europa. Een ander hoogtepunt was een tournee met het Nederlands Studenten Orkest in 1967 door Nederland en in Bozar in Brussel.

Emmy Verhey met Yehudi Menuhin   Twee keer speelde Emmy Verhey met Yehudi Menuhin:

“De eerste keer was ik 23. Dan sta je te spelen met een levende legende!”
We spraken vrijwel niet, maar we speelden wel samen het dubbelconcert van Bach. Later heb ik nog eens in Rotterdam Mendelsohn gespeeld onder zijn directie. Hij deed dat met zoveel warmte dat ik de sterren van de hemel speelde.”

video

Emmy Verhey speelde met de groten der aarde en liet zich door hen inspireren. Al jaren is zij zelf een belangrijke inspirator voor jonge musici. Zij geeft nog altijd masterclasses, onder anderen bij het Prinses Christina Concours. Aan het Utrechts Conservatorium (nu Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Muziek) heeft zij 19 jaar lang haar rijke ervaring doorgegeven.

Samen met Chris Duindam richtte Emmy Verhey begin jaren ’90 het orkest Camerata Antonio Lucio op. Destijds was het doel om jonge musici zo podiumervaring te laten opdoen. Inmiddels is het een gezelschap doorgewinterde professionals dat onder leiding van Emmy Verhey nog geregeld samen speelt.

Amédée Trio

 
Tegenwoordig is Emmy regelmatig te horen als onderdeel van het Amédée Trio. Dit trio is toevallig ontstaan na een concert. In deze samenstelling speelde het Amédée Trio zijn eerste concert bij Hans Vonk thuis. Hierop volgden vele huisconcerten.

Naast alle klassieke optredens heeft Emmy Verhey ook in andere takken van muziek van zich laten horen. Zo heeft zij de vioolpartij ingespeeld tijdens de cd-opnames van popmuzikant Valensia, haar neef, bekend van de hit ‘Gaia’. Verder werkte zij voor een aantal theatervoorstellingen samen met Youp van ’t Hek en Freek de Jonge.

In 2006 werd Emmy Verhey aangeboden een festival te houden in haar woonplaats Zaltbommel. Daar was net de laatste hand gelegd aan de restauratie van de Gasthuiskapel, een perfecte locatie voor een muziekfestival. Voor de programmering kreeg Emmy carte blanche. Ook de musici en gastsolisten kon zij zelf selecteren. Zo nodigt Emmy ieder jaar een solist of ensemble uit een ander muziekgenre uit om samen te musiceren. Deze traditie begon met de singer-songwriter Michiel Flamman en zijn groep Solo die speciaal voor dit evenement arrangementen schreven.
Naast de gratis entree werd de kindervoorstelling een belangrijk onderdeel van het Emmy Verhey Festival waarvoor Youp van 't Hek ieder jaar een tekst schrijft. Aan deze voorstelling doen kinderen actief mee met muziek en dans en komen zij op jonge leeftijd in aanraking met de diverse facetten daarvan. Ook werkten bekende popmusici als Robert-Jan Stips en Ton Snijders mee aan de muzikale invulling.


   


©
emmyverhey.nl